Τι είναι τα Μοτίβα Σκέψης;

4 Ιανουαρίου, 2024by Jaap Hollander0

Μεταπρογράμματα

Ορισμός

Τα μεταπρογράμματα είναι μοτίβα σκέψης. Για παράδειγμα: Ενας συγκεκριμένος άνθρωπος εστιάζει στις λεπτομέρειες ή στη μεγάλη εικόνα; Ή θέλει να επιτύχει πράγματα ή να αποφύγει κάποια προβλήματα; Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα μεταπρογράμματα των ανθρώπων από το τι συζητούν και πώς συζητούν. Τα μεταπρογράμματα σε συνδυασμό με τις αξίες συνθέτουν τη νοοτροπία κάποιου. Η νοοτροπία τους καθορίζει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Και αυτά, με τη σειρά τους, καθορίζουν τα αποτελέσματά τους.

Συνώνυμα για το “μεταπρόγραμμα”

– Μεταπρογράμματα

– Μοτίβα σκέψης-

-Ιδιότητες στυλ σκέψης

– Τρόποι σκέψης

– Στοιχεία νοοτροπίας

– Γνωστικές-αντιληπτικές προτιμήσεις

Πώς συνεργάζονται το στυλ σκέψης, τα φίλτρα, τα συναισθήματα και οι πράξεις;

Υπάρχει μια δυναμική σχέση μεταξύ της σκέψης (μεταπρογράμματα και Graves), της αντίληψης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς.

– Πώς η νοοτροπία σας ενισχύει την αντίληψή σας και αντιστρόφως

 Η νοοτροπία, που αποτελείται από το στυλ σκέψης (μεταπρογράμματα) συν τους τύπους κινήτρων (κίνητρα Graves), καθορίζει τα φίλτρα αντίληψης. Τι είναι ένα αντιληπτικό φίλτρο; Βασικά είναι αυτό που κάποιος αντιλαμβάνεται ή όχι. Και το αντίστροφο: μόλις τοποθετηθούν, αυτά τα φίλτρα τείνουν να ενισχύουν το στυλ σκέψης και τον τύπο κινήτρων στον οποίο βασίζονται. Για παράδειγμα: Κάποιος χρησιμοποιεί το μεταπρόγραμμα “Διαδικασία” σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Σκέφτεται με όρους ακολουθιών που πρέπει να εκτελεστούν με μια συγκεκριμένη σειρά. Έτσι, όταν κοιτάζει μια βιβλιοθήκη θα παρατηρήσει μια σειρά από εγχειρίδια. Τα εγχειρίδια είναι γεμάτα από το είδος των διαδικαστικών πληροφοριών που του αρέσουν. Αν είχε ενεργό το μεταπρόγραμμα “Επιλογές”, αντί για “Διαδικασία”, πιθανόν να μην είχε καν παρατηρήσει αυτά τα εγχειρίδια.

– Πώς η νοοτροπία και η αντίληψη καθορίζουν το πώς αισθάνεστε

Η νοοτροπία συν τα αντιληπτικά φίλτρα που προκύπτουν από αυτήν, επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα κάποιου και το αντίστροφο. Για παράδειγμα: Η νοοτροπία και η συμπεριφορά του ατόμου είναι η ίδια: Κάποιος χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη οικιακή συσκευή και επικεντρώνεται στη  “Διαδικασία.” Αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα. Αισθάνεται απογοητευμένος. Τότε παρατηρεί το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής στο ράφι με τα βιβλία. Αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα: “Αχ, κάπου εκεί μέσα πρέπει να υπάρχει λύση!”

– Πώς η νοοτροπία, η αντίληψη και η διάθεσή σας καθορίζουν τη συμπεριφορά σας

Στο ίδιο παράδειγμα: Το άτομο βλέπει το εγχειρίδιο. Επειδή εστιάζει στη “Διαδικασία”, ένα εγχειρίδιο με βήμα προς βήμα πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας το κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Έτσι, με έναν αναστεναγμό ανακούφισης το παίρνει από το ράφι και αρχίζει να το διαβάζει (συμπεριφορά). Καταλαβαίνει πώς θα λύσει το πρόβλημα. Τώρα αισθάνεται ικανοποιημένος. Ταυτόχρονα, αυτό το συναίσθημα ενισχύει το μεταπρόγραμμα του (Διαδικασία) και τις Οδηγίες Graves (μπλε για το “να κάνεις τα πράγματα όπως πρέπει να γίνονται” και πορτοκαλί για το “να είσαι επιτυχημένος και να κερδίζεις”).

Μεταπρογράμματα και NLP

Τα μεταπρογράμματα προήλθαν από το NLP (“Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός”), ένα μοντέλο για τη μελέτη και το μετασχηματισμό της υποκειμενικής εμπειρίας. Το NLP αναπτύχθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα στις ΗΠΑ, από τον Richard Bandler και τον John Grinder. Για την ανάπτυξη του NLP δανείστηκαν έννοιες από τους:

– Fritz Perls (θεραπεία Gestalt)

– Milton H. Erickson (υπνοθεραπεία)

– Virginia Satir (οικογενειακή θεραπεία)

– Alfred H. Korzybski (γλωσσολογική φιλοσοφία)

– Vaihinger (φιλοσοφία του “Ως-αν”)

– Miller, Galanter και Pribram (κυβερνητική)

– Gregory Bateson (ανθρώπινη εξέλιξη).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MindSonar
Σχετικά με Εμάς
Το MindSonar είναι ένα εργαλείο που εντάσσεται στο χώρο της ψυχολογίας και που σας βοηθά να μετρήσετε τον αντίκτυπο των νοοτροπιών σε ανθρώπους και ομάδες. Το MindSonar αναπτύχθηκε από τον Ολλανδό ψυχολόγο Jaap Hollander και την ομάδα του. Έχει τις ρίζες του στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό και στο έργο της ψυχολόγου Clare Graves.
Τοποθεσία
Που θα μας βρείτε;
https://mindsonar.gr/wp-content/uploads/2024/01/img-footer-map2.png
Avantage
Headquarters
Visualize quality intellectual capital without superior collaboration and idea sharing installed base portals.
Our locations
Where to find us?
https://mindsonar.gr/wp-content/uploads/2020/04/img-footer-map.png
Get in touch
Avantage Social links
Taking seamless key performance indicators offline to maximise the long tail.